Boka föreläsare

Boka en föreläsare – hur då? Vem ska vi välja? Hur hittar man rätt i föreläsardjungeln? Vi frågade Tomas Eriksson, som är föreläsare till yrket sedan 2001.

Boka föreläsare – Sju frågor och svar

1. Hur går det till att boka en föreläsare?

Tomas Eriksson svarar: Den som vill boka mig som föreläsare till sin konferens eller kickoff hör av sig till mig för att ta reda på om jag kan det önskade datumet – eller datumen. Kunden får sedan en offert av mig med förslag på upplägg och pris.

Många gör sin bokningsförfrågan via formuläret på sajten arbetsgladje.se, andra skickar ett e-mail och några ringer mig. Ibland är den som bokar inte helt säker på vilket upplägg som skulle passa bäst, då pratar vi om det på telefon innan jag skickar en offert.

Har kunden ett speciellt datum så reserverar jag det datumet i min kalender i en vecka eller två så att kunden får tid att ta ställning till offerten utan att behöva stressa. Ibland tar beställaren själv bokningsbeslutet andra gånger görs det gemensamt i en ledningsgrupp.

Tomas Eriksson inspirationsföreläser om arbetsglädje, feedback och teamwork.

2. Hur snabbt får jag svar?

Tomas fortsätter: Jag vill att min kunder ska få snabba svar. Jag skickar vanligen offerten samma eller efterföljande vardag. Ju fortare jag har alla grundläggande önskemål som föredragsämne (t ex arbetsglädje, feedbackglädje eller chefsglädje), längd, datum, antal deltagare – desto snabbare kan jag svara med en offert.

Föredrag Arbetsglädje

3. Vad skiljer olika föreläsare åt?

Tomas svarar: Visa föreläsare är fantastiska inspiratörer och underbara underhållare men levererar inte något budskap som hjälper åhörarna att utvecklas. Andra föreläsare är oerhört kunniga inom sitt område men använder ett så begränsat och smalt sätt att kommunicera när de föreläser att det blir svårt för dig som deltagare att hålla dig alert och intresserad en bit in i föreläsningen.

Själv är jag är lika mån om att det som sägs ska vara utvecklande och användbart som att det ska vara enkelt och roligt att ta till sig. Variation i framförandet är centralt i min föreläsarstil.

4. Hur vet jag om föreläsaren jag tänker boka är bra?

Har du inte hört föreläsaren själv innan, finns det flera sätt att ta reda på om den här föreläsaren skulle passa dig och dina deltagare. Tomas ger tre tips:

  • Titta på videoinspelningar av föreläsaren, det ger en försmak av hur din föreläsare agerar inför publik.
  • Läs vad andra som bokat föreläsaren säger.
  • Se om föreläsaren har någon certifiering eller rating från någon oberoende part.

 

Tomas Eriksson anlitas flitigt av företag, kommunala och regionala kommunala verksamheter och myndigheter. På sidan ”Våra nöjda kunder” hittar du över 40 kundcitat.

 

Så här säger en av Tomas uppdragsgivare:

”Vi uppskattade speciellt att du var så levande, bjöd på dig själv och gjorde det du berättade så konkret och användbart. Som ansvarig för konferensen var det jätteskönt att ha ett proffs som tog hand om innehållet.”

Cicki Blomquist, Karolinska Institutet

 

Tomas Eriksson är rankad som ”Patinum Speaker” på SpeakerRating.com – en oberoende sajt som utvärderar och utvecklar talare i hela världen.

 

5. Jag är inte helt säker på vilket föredrag som skulle passa oss bäst – hur gör jag då?

Tomas svarar: Ta kontakt med föreläsaren och ha en dialog. Alla föreläsare jag känner hjälper gärna till så ni får det bästa möjliga upplägget för er.

6. Vad är bäst – fokus på ett ämne eller lite av allt som föreläsaren är bra på?

Så här svarar Tomas: Med för många olika teman i samma föredrag blir budskapet otydligt. När någon vill säga mycket på en begränsad tid kan det upplevas som inget egentligen sas och minneseffekten blir blek.

Det som visat sig fungera allra bäst för mig och mina kunder genom åren är att ha ett huvudtema, t ex arbetsglädje, teamglädje eller feedbackglädje för föredraget. Till det kan jag om så önskas lägga till ett undertema. Som exempel kan jag i Föredrag Arbetsglädje ge er lite extra fokus på och utrymme för undertemat team och teamwork med bibehållen skärpa och tydlighet i föredraget.

Tomas Eriksson bokar du enklast genom att fylla i en bokningsförfrågan här på Arbetsgladje.se.

7. Hur lång tid i förväg ska man boka en föreläsare?

Tomas svarar: De flesta bokar sina föreläsare med ungefär en månads framförhållning idag. Det gör att om du är ute i med två eller tre månaders framförhållning så har du större chans att din föreläsare är tillgänglig just det datum du önskar. Men sen kan du har tur också, så hör av dig även om föreläsningen ligger nära i tiden.

Kontakta Tomas idag

Vill du veta mer, höra om Tomas är ledig aktuellt datum och få en offert? Kontakta Tomas redan idag.
Kontakta Tomas