Din föreläsare i arbetsglädje - Tomas Eriksson

Söker du en riktigt bra föreläsare? Någon som höjer arbetsglädjen. Till planeringsdagarna, verksamhetsdagen eller kundeventet. En trygg, rolig och skicklig scenpersonlighet som lyfter både kompetensen och konferensen. En föreläsare som vet vad arbetsglädje är i både teori och handling. Behöver du en talare som kan konsten att entusiasmera deltagarna även timmen efter lunch. Va bra. För då har du kommit helt rätt.

En föreläsare för arbetsplatsen ni längtar efter

Välj föreläsare Tomas Eriksson till er kommande konferens när du vill höja arbetsglädjen, stärka teamen eller lyfta förmågan att ge och ta emot utvecklande och motiverande feedback. Tomas är lika underhållande som utbildande och får betyget 5,6 av 6 möjliga. Låt Tomas visa vägen till arbetsplatsen ni längtar efter.

Föreläsaren Tomas Eriksson – ingenjören som blev inspiratör

Fem saker riktigt bra föreläsare gör

1. Börjar oväntat. En förstklassig föreläsare inleder med något som fångar allas intresse och väcker lusten att vilja fortsätta lyssna. Tomas Eriksson börjar ofta sina föredrag med att inlevelsefullt spela upp en scen från ett avgörande ögonblick ur hans eget liv.

2. Kan sitt ämne och älskar att dela med sig av sin kunskap. Tomas är den erfarna experten som brinner för att göra sina ämnesområden lätta för dig som lyssnar att omsätta praktiskt i din yrkesvardag.

3. Varierar sig. Det är svårt som åhörare att vara uppmärksam på vad en och samma föreläsare säger under en längre tid. Det är skälet till varför skickliga talare varierar sina framföranden. Ju mer variation desto lättare att lyssna länge.

När Tomas ställer sig på scenen pratar han spontant fort och ändrar därför medvetet tempo och röstläge under sitt föredrag. Lägger in pauser, går från fakta till att spela upp en scen. Går igenom en förklarande modell för att strax därefter ge konkreta tips och exempel. Visar både bilder och bjuder på storytelling. Viskar ibland, tar upp någon på scen för att hjälpa till och låter publiken göra en övning. Allt för att underlätta för dig som åhörare att kunna vara så närvarande som möjligt.

4. Är aktivt nyfiken. En medveten föreläsare vet att all kommunikation sker på mottagarens villkor och är därför aktivt nyfiken och intresserad av sin publik. Både före och under presentationen. Innan Tomas föreläser tar han reda på vilka han kommer möta genom att fråga: Vilka är ni? Hur ser er yrkesvardag ut? Vad är aktuellt just nu för er?

5. Älskar sin publik. När Tomas pratar inför dig och dina kolleger som sina vänner, förvandlas föreläsningen till ett förtroligt samtal. Det blir närmare, personligare och varmare. Det blir här och nu, genuint och lätt att ta till sig.

Föreläsare som fyller på med arbetsglädje – i hela Sverige

Tomas är en föreläsare som passar perfekt när du och dina kolleger behöver fylla på med energi, inspiration och kunskap. Till kickoffen, utvecklingsdagarna eller chefsprogrammet. Oavsett om ni håller till i Stockholm eller Skövde, Gävle eller Göteborg, Kristianstad eller Karlstad, Uddevalla eller Umeå.

Hur är Tomas som föreläsare? Medryckande och någon som får det svåra att låta enkelt säger beställaren.

Rolig föreläsare som bygger ansvarstagande

Tomas Eriksson är en glädjebyggande föreläsare som får er att vilja ta ett större ansvar för helheten. Tomas levererar ögonöppning, igenkänning och ger utrymme för många skratt. Tomas föreläser inte i vanlig bemärkelse. Han iscensätter och levandegör sitt budskap.

När du anlitar Tomas som inspiratör till din konferens får ni inte ett tips utan en hel nyckelknippa med uppslag. Konkreta förslag på hur ni själva höjer arbetsglädjen. Hur ni får mer gjort och har roligare under tiden.

Stockholm, Göteborg, Karlstad, Linköping, Skövde och Umeå

Tomas Eriksson utgår från Stockholm men höjer arbetsglädjen i hela landet. Var ska vi ha er konferens? Tomas föreläser bland annat i Göteborg och Gävle. I Karlstad och Kristianstad. I Lund och Linköping. I Skövde och Sundsvall. I Umeå och Uddevalla. Och i Örebro och Östersund.

Konkret föreläsare i arbetsglädje, teamwork och feedback

Tomas bjuder på konkreta tips som gör att ni omgående kan öka arbetsglädjen, bli bättre på feedback eller uppnå mer teamwork och vi-anda. Tomas föreläser om små förändringar som gör stor skillnad.

Arbetsglädje

Behöver du och din kolleger en föreläsare som ger er kraft att möta kommande utmaningar? Vill ni hitta tillbaka till glädjen i arbetet här och nu eller fira målgången med ett inspirationspass? Då rekommenderar vi föredraget Arbetsglädje där Tomas Eriksson visar hur du och dina kolleger höjer arbetsglädjen omgående och hållbart över tid. Att öka arbetsglädjen är inte bara roligt – det är mest seriösa ni kan göra på din arbetsplats.

Teamwork

Vill ni bli ännu bättre på vi-anda och teamwork? Teambuilding är inte en isolerad aktivitet som görs vid ett enskilt tillfälle som bygger teamet med stort T. Team växer och utvecklas hela tiden. Föredraget Teamglädje lär er hur ni bygger teamwork och teamglädje i vardagen på din arbetsplats. Ju mer ni kan om hur grupper blir team desto lättare når ni teamglädje.

Feedback

Många tycker det är svårt. Det flesta vill ha mer. När den fungerar växer och utvecklas människor, team och organisationer. Söker du en föreläsare som kan hjälpa er att knäcka koden – så att fungerande feedback blir en självklar del i kommunikationen på din arbetsplats? I föredraget Feedbackglädje vänder Tomas på perspektivet. Från konsten att framföra kritik till konsten att lyfta varandra.

Föreläsare för framgångsrik feedback. För Tomas är feedback konsten att lyfta varandra. Något du och dina kolleger skulle vilja bli bättre på?

Tomas Eriksson – en uppskattad inspiratör och föreläsare

Tomas är ingenjören som blev inspiratör. Som föreläsare får Tomas betyget 5,6 av 6 möjliga av deltagarna. Så här säger några av Tomas uppdragsgivare och deltagare:

“Tack för igår! Dina tips om arbetsglädje finns kvar hos oss och du bjöd också på härliga igenkännande skratt. Det susar av glada minnen i korridoren på Stadshuset idag”
Maria West, Stadsbyggnadsförvaltningen, Karlstad

“Tack för en kanonbra dag! Alla jag pratat med är jättenöjda”
Maria Johansson, Securitas, Göteborg

“Tack för en underbar föreläsning på ‘Knäck ohälsan’ i Linköping.”
Maria Berg, Ekholmens vårdcentral, Linköping

Snart konferens! Är Tomas tillgänglig?

Vill du höra om Tomas är tillgänglig datumet som är aktuellt för er? Kontakta Tomas Eriksson idag – så att din kommande konferens, planeringsdag eller kick-off blir en riktig fullträff. Du får snabbt svar på din förfrågan.

Tre tips: Så påannonserar du din föreläsare

Har du uppdraget att leda konferensen och påannonsera föreläsare? Hur gör man det? Vad är lagom längd? Vilket är det bästa sättet att introducera en extern eller intern talare? Ett utmärkt sätt att hjälpa både föreläsaren och åhörarna är att ge publiken svar på deras outtalade fråga: Varför? Här kommer tre förslag på hur du kan tänka, göra och säga:

1 – När föreläsaren ska stärka något som redan är bra

Sätt föredraget i sitt sammanhang när du presenterar din föreläsare. Ju mindre publiken varit involverad i att välja vem de ska lyssna på, desto viktigare för dig som presenterar talaren att svar på frågan: Varför har just den här personen, inom just det här ämnet, bjudits in till oss just nu?

Även om alla närvarande i lokalen är införstådda med föredraget och fått ämnet och föreläsaren presenterad för sig i utskick och agenda, blir ändå en här-och-nu-presentation snygg och trygg för publiken. Den visar att du eller ledningen inte bara pliktskyldigast tagit med den här punkten i programmet utan att du tycker ämnet är viktigt på riktigt. Såhär skulle din påannonsering kunna låta:

 ”Som ni alla vet har vår avdelning fått strålande resultat i den senaste medarbetarundersökningen. I kategorin arbetsglädje fick vi högre betyg än någon annan avdelning i hela organisationen. Det är jättekul och den ställningen vill vi naturligtvis behålla. Därför har vi bjudit in en expert på ämnet arbetsglädje. Han kommer ge oss sju konkreta gör-så-här-tips så att du och jag kan behålla och utveckla vår arbetsglädje ytterligare. En varm applåd för Tomas Eriksson.”

Tomas Eriksson, arbetsglädje-föreläsare

2 – När din föreläsare ska hjälpa till att vända trenden

Ovanstående fungerar för att lyfta det som redan ligger på topp. Men vad säger du när föredrags syfte är att vända en trend eller lyfta er från lågläge till högläge. Här är ett förslag:

” Medarbetarundersökningen är genomförd. Tack för er tid och ert deltagande. I kategorin arbetsglädje fick vi tyvärr det lägsta resultat inom hela organisationen. Därför har vi nu bjudit in en expert på området för att ge oss inspiration och konkreta tips som vi kan börja använda redan idag. För jag tycker att vi, var och en härinne, är värda så mycket mer glädje i det betydelsefulla arbete vi gör så bra varje dag. Jag säger varmt välkommen till arbetsglädje-experten Tomas Eriksson.”

Notera att namnet på föreläsaren kommer sist i dessa exempel. Genom att du säger namnet på talaren sist blir det tydligt både för publiken och för den som är inbjuden för att föreläsa, att nu, nu lämnas stafettpinnen och ordet över till talaren.

3 – När du vill skapa nyfikenhet och engagemang

Ett annat sätt att besvara deltagarnas outtalade fråga ”Varför ska jag lyssna?” är att i din påannonsering bygga upp spänning, nyfikenhet och förväntan. En nyfikenhet på att få lyssna på just den här föreläsaren. Det skulle kunna låta såhär:

”Nästa föreläsare är känd för att inte bara prata när han föreläser. Han använder hela kroppen när han iscensätter det han har att säga. Han tar hjälp av oss för att illustrera vad han menar. Han ser faktiskt inte oss som åhörare – utan som fullvärdiga deltagare i hans föredrag.  Och nu är det vår tur att få möta och involveras tillsammans med arbetsglädje-experten –  Tomas Eriksson.”

Det här är förslag på hur du kan introducera en föreläsare, men naturligtvis ska du känna dig bekväm med ditt sätt att säga det på. Hitta din stil, prova dig fram, skriv och ändra. Säg det högt i tanken och i rummet. Testa något som du inte brukar göra och gör det glädjerikt.

Kom också ihåg att stämma av din tänkta påannonsering med talaren så att introduktionen fungerar med hur talaren inleder sitt föredrag – och så att det du säger blir den brygga mellan föreläsare, innehåll och publik som lyfter alla inblandade.

Tomas som föreläsare – så började det

När Tomas pluggar data- och elektronik på KTH i Stockholm har han inte en tanke på att bli föreläsare. Som nykläckt ingenjör börjar Tomas på Ericsson där han konstruerar kretskort och undervisar i telekommunikation. Nu upptäcker Tomas att kommunikation människor emellan är riktigt spännande,  mycket mer spännande än kommunikation mellan telekomutrustning. Han slutar på Ericsson och sätter sig i skolbänken igen, utbildar sig till organisationskonsult och samtalsterapeut. Nu dröjer det inte länge innan Tomas inser att det är i rollen som föreläsare och inspiratör han verkligen trivs och själv känner arbetsglädje.

Tomas får frågan: Vilket är syftet med ditt liv? Året är 2003 och platsen Stockholm. Tomas går sista terminen på sin utbildning till organisationskonsult. När Tomas svarar på frågan – Vilket är syftet med ditt liv? – får han genast en ny fråga: Och vad är syftet med det? Och så fortsätter det, efter varje svar upprepas frågan: Och vad är syftet med det? Tills svaret blir glädje. För när Tomas ska svara vad som är syftet med det, blir svaret också glädje. Det var så Tomas kom till insikt om att det var glädje och arbetsglädje han ville jobba med.

Det enklaste och mest lustfyllda

Innan utbildningen till organisationskonsult driver Tomas egen firma och undervisar i telekommunikation. Han byter nu namn på sitt företag och undrar hur han ska hitta kunder i sin nya roll som organisationskonsult och föreläsare. På en gångstig i en backe nära huset han bor i, går Tomas upp och ner, fram och tillbaka, och smakar på olika ordkombinationer. Han letar efter det enklaste och mest lustfyllda sättet att säga det han önskar. Han testar olika formuleringar tyst i sitt huvud och högt för sig själv där han går på stigen.

Och så plötsligt känns det helt rätt: Mina kunder kommer till mig lätt och enkelt. Formuleringen är kort och koncis. Meningen känns både utmanande och självklar. Han upprepar: Mina kunder kommer till mig lätt och enkelt. Han upprepar meningen många gånger för sig själv. Så många gånger att hans medvetna och omedvetna uppmärksamhet börjar samarbeta och bli lyhörda för alla vägar som leder till det önskade läget.

Föreläsare med målsökande fokus

Med alla sinnen fokuserade på det önskade läget, hör Tomas några dagar senare två vänner prata om en modig och idéöppen person. Personen de pratar om heter Siv och ansvarar för ett fackförbunds utbildningsverksamhet. Tomas får telefonnumret och nästa dag ringer han Siv. Hon svarar, lyssnar och säger: Ja va kul! Det är klart du ska komma till oss och föreläsa om arbetsglädje. Det behöver våra medlemmar mer av.

Inför detta föredragstillfälle har Siv ordnat så att fackförbundets medlemstidning gör ett reportage med Tomas om arbetsglädje. Ett stort tvåsidesuppslag med bild på en leende Tomas. Tanken med artikeln är att väcka intresse för ämnet och mannen bakom föreläsningen. Och det fungerade alldeles utmärkt. Många nyfikna hittade till lokalen på Olof Palmes gata i Stockholm den föredragskvällen. Det här var första men inte sista gången som Tomas presenteras som föreläsare.

Förstasidan i Dagens Nyheter

Artikeln i medlemstidningen fungerade utmärkt på ett annat sätt också: En journalist på Sveriges största morgontidning Dagens Nyheter läser artikeln i fackföreningens medlemstidning och kontaktar Tomas. En vecka senare finns en glad Tomas på bild och i text på förstasidan i Dagens Nyheters Jobb-bilaga. Med den mediala uppmärksamheten började nu kunderna höra av sig och boka Tomas som organisationskonsult och föreläsare – lätt och enkelt.

Boka Tomas idag

Vill du och dina kolleger också ha det lätt och enkelt? Mer arbetsglädje? Kontakta föreläsare Tomas Eriksson, ingenjören som blev inspiratör.

 


 

    • Dela gärna denna sida på Facebook och LinkedIn: