Boken om presentationsteknik & talarglädje

Från blackout till knockout – Din guide till talarglädje är en nyutgiven bok om presentationsteknik och glädjerik retorik.

Den här boken är skriven för dig som vill göra dina presentationer proffsigare, tryggare och roligare att hålla.

”Det tog en tågresa till Göteborg för att bli fullmatad med visdomar. Lärde mig massor, trots att jag talat inför folk i 20 år nu.”
Ami Hallberg Pauli, stand up-komiker och föreläsare

Presentationsteknik-boken ”Från blackout till knockout” av föreläsarproffset Tomas Eriksson är skriven för dig som vill nå fram med ditt budskap och ha roligt samtidigt.

Bok om presentationsteknik – Sprängfylld med tips

Hur blir jag av med nervositeten? Hur når jag fram? Hur skapar jag delaktiga deltagare? Och hur gör jag det roligare att ge presentationer?

Frågorna om presentationsteknik är många och den här boken är full av svar.

Boken vänder sig såväl till dig som ofta och vant talar inför grupper som till dig som är mer ovan eller helst låter bli.

”Din bok är helt fantastiskt! Jag trodde inte att jag kunde gilla talaryrket mer än vad jag gjorde innan. Du lyckas verkligen fånga talarglädjen och ge en gnistrande glöd av inspiration!”
Amanda Borneke, föreläsare och cirkulär specialist, Sweco

Köp hos Adlibris

En bok om glädjerik retorik – Innehåll & upplägg

Vilka aspekter av presentationsteknik tar boken upp? Här är några av kapitelrubrikerna:

  • Talarglädje
  • Jag vill slippa vara nervös
  • Rösten som öppnar öron
  • Konsten att styra kroppsspråket
  • Scenen är din – så tar du plats
  • Storytelling maxar uppmärksamheten
  • En riktigt bra powerpoint
  • Avslutningen som knockar

Boken är på 96 sidor, har 21 kapitel och 64 underrubriker. Dessutom hittar du 16 övningar som hjälper dig att komma igång och praktiskt använda dig av bokens metoder och tips.

Läs fem smakprov från olika delar av boken nedan.

Fem smakprov från boken

Hjärtklappning – så härligt!

När vi ska hålla tal slår hjärtat snabbare, vi blir torra i munnen och svettas mer än vanligt. Jag blir svettig under armarna. Så svettig att det blir mörka fläckar under armhålorna på skjortan.

Samma fysiologiska påslag – hjärtklappning, svettningar och muntorrhet – upplever vi också när vi är upprymda och exalterade över något. Och det är lika fantastiskt som användbart. För det innebär att du kan omtolka betydelsen av dina fysiologiska påslag från nervös till entusiastisk. Det är som att förvandla väghinder till vingar. Vingar som gör att du får den där extra energin som behövs när du ska presentera.

Skillnaden mellan nervös och entusiastisk ligger i din förväntan. Är du nervös har du en negativ förväntan och fokuserar på vad som kan gå fel. Är du entusiastisk har du en positiv förväntan. Så när du känner hjärtklappningen inför eller i början av din presentation, tänk då: Jaaa hjärtslag! Så härligt. Det betyder att jag är känsloladdad. Jag har entusiasmen jag behöver. Vad kul det här föredraget ska bli att bjuda på!

Låt hjärtat slå för det du ska prata om. Låt svetten flöda. Använd mörka kläder på överkroppen så syns fläckarna under armarna mycket mindre. Och ta med en vattenflaska så förebygger och åtgärdar du muntorrheten.

Köp hos Bokus
”Jag har känt Tomas i över 15 år och han har alltid briljerat på scenen. Nu har han äntligen skrivit ner sitt recept! En lustfylld, konkret och framförallt lättläst bok.”
David JP Phillips, talarcoach, internationell talare och författare

Flytta tyngdpunkten med rösten

En monoton ton är ett av de säkraste sätten att snabbsöva din publik. Så skaffa dig en variationsrik röst. Som jag redan har berört i kapitlet ”Rösten som öppnar öron” kan du variera rösten med volym, hastighet och pauser.

Här kommer ytterligare ett variationssätt – betoning. Betona det viktiga. Du kan träna upp din betoningslust genom att säga vilken mening som helst lika många gånger som det finns ord i den. Lägg betoningen på nästa ord i meningen varje gång du säger den.

» Nu flyttar jag tyngdpunkten.
» Nu flyttar jag tyngdpunkten.
» Nu flyttar jag tyngdpunkten.
» Nu flyttar jag tyngdpunkten.

Med hjälp av betoning flyttar du tyngdpunkten och ger meningen helt olika betydelser.

Betoning är en enkel och kraftfull metod för att skapa variation. Testa att använda betoning mer medvetet och markerat nästa gång du presenterar. Då förlänger du tiden till de första gäspningarna – eller förebygger dem helt och hållet.

Presentationsteknik – din dörröppnare

Teamet, projektet eller avdelningen är samlad och du har blivit ombedd att berätta om något för de övriga. Hur många tillfällen finns det inte där vi förväntas tala inför en grupp? Är du projektledare, säljare, entreprenör, utbildare, expert eller chef innebär en stor del av jobbet att kunna kommunicera med många samtidigt.

Ju tryggare och träffsäkrare du blir på att presentera, desto fler dörrar och karriärmöjligheter öppnar sig för dig. För dig som är chef är konsten att nå fram med ditt budskap helt avgörande för ditt ledarskap när du leder möten, presenterar i ledningsgruppen eller får frågan om du kan komma och berätta om din organisations framgångar för människor som vill lära sig av de bästa i branschen.

Presentationsteknik är en låda full av verktyg. Verktyg som gör att du kan flytta tankar, känslor och vilja från dig till dina åhörare.

Synliggör magin

Allt kan göras intressant och roligt att lyssna på, även siffror. Du behöver bara synliggöra magin du ser i siffrorna. Istället för att torrt och korrekt säga: ”Vår omsättning steg med femton procent och hamnade ovanför hundra miljoner”, sätt siffrorna i ett större sammanhang och bjud på känslor. Få beloppet att betyda något och berätta hur det är kopplat till mig som lyssnar.

”Det här är såå coooolt! Det här har ni alla härinne varit med och bidragit till. Tack vare en fantastisk orderingång och ert fantastiska arbete så ser årets omsättning ut att hamna en bra bit över den magiska <paus> och tidigare aldrig överträffade nivån <paus> hundra miljoner.”

Placera talet i en mänsklig miljö med känslor, tankar och upplevelser. Gör siffrorna begripliga genom att berätta vad det innebär för organisationen, för dig och för dem som lyssnar. Varför inte ställa hundra miljoner i relation till när omsättningen passerade en miljon? När var det? Hur såg företaget ut då? Hur många medarbetare och kunder har tillkommit sedan dess? Och berätta vad omsättningsökningen skapar för möjligheter framåt. Det är upp till dig att överföra känslan och sammanhanget som siffrorna står för.

Låt blicken vila en hel mening

Ta ögonkontakt – och behåll den. Se oss rakt i ögonen. Då blir det kontakt på riktigt. Låt blicken vila i ett par ögon åt gången. Leverera gärna en hel mening till ett par ögon innan du går vidare till nästa.

När du talar till mig och behåller ögonkontakten hinner jag känna mig sedd. Om du bara tittar på mig under en sekund och försvinner med blicken innan du har kommit till ett komma eller en punkt, upplever jag mig inte alls lika respekterad och betydelsefull.

Med ögonkontakt skapar du närvaro. När du håller ögonkontakt på det här sättet känns det som att du talar till oss alla på ett personligt plan.

Köp hos Adlibris

”En konkret, lättläst och praktiskt användbar guide till proffsigare presentationer. En bok fullmatad med smarta tips, ja, faktiskt allt du behöver för att bli en skickligare och tryggare talare. Rekommenderas till alla som håller presentationer av något slag!”
Gunnel Ryner, föreläsare och författare

Bokens författare – Tomas Eriksson


Tomas Eriksson är ingenjören som pluggade psykologi och blev inspirationsföreläsare på heltid. Tomas föreläser och utbildar i arbetsglädje, chefglädje, feedback – och presentationsteknik.

Från blackout till knockout – Din guide till talarglädje är hans andra bok. Boken finns både som pappersbok och e-bok.

”En nyckel är storytelling, som vi får lära oss mer av i den här lilla behändiga boken, som minst av allt är en tegelsten. Trevligt också med en bok som man inte behöver läsa från sidan ett, utan det fungerar utmärkt att dyka ner mitt i och till exempel ta del av hur man får publiken att komma ihåg det du säger.”
Tidningen Naturvetaren nr 4 2023

Köp hos Bokus

Kunskap på nolltid

Boken är utgiven på det familjära förlaget Eget Förlag som specialiserat sig på små och snabblästa handböcker. Böcker som tar två timmar att läsa och får plats i jackfickan. Förlaget finns i Norrköping och har gett ut ett nittiotal böcker.


”I det smartaste och gladaste lilla guideformatet ryms mängder med tips. Lättläst, konkret och peppande. En ny favorit”
Anna-Karin Lingham, varumärkesexpert

Fler än 10 böcker: Paketpris

Efter att ha läst presentationsteknikboken Från blackout till knockout kan det hända att du upptäcker att hela gruppen, avdelningen eller organisationen skulle ha glädje och nytta av bokens lättillgängliga inspiration och konkreta tips.

Behöver du fler än 10 exemplar? Hör då av dig direkt till Tomas för ett paketpris.

Kontakta Tomas