Roliga föreläsare

Söker du roliga föreläsare? Talare med personlighet som får dig och din publik att skratta igenkännande och ha kul tillsammans? Tomas Eriksson är en rolig föreläsare som får många skratt när han bjuder på användbara tips om hur du och dina kolleger kan få mer arbetsglädje på jobbet.

Varför är roliga föreläsare så bra talare?

Roliga föreläsare är bra talare av den enkla anledningen att vi människor tycker om att skratta. Skratt får oss att slappna av och må bra. Roliga talare minskar också det mentala avståndet mellan sig själva och oss i publiken. Efter att ha skrattat är vi som lyssnar mer mottagliga och har lättare att ta till oss även mer allvarliga ämnen. Roliga föredragshållare skapar helt enkelt stort lyssnande.

Hur rolig är föreläsaren Tomas Eriksson? Hör vad några deltagarna säger om Tomas ca 1 minut in i filmen.

Hur blev du rolig som föreläsare Tomas?

Vi ställer några frågor till Tomas Eriksson, en flitigt anlitad inspirationsföreläsare, om konsten att vara rolig som talare.

Har du alltid varit rolig?

– Nej. Jag kommer ihåg hur jag i början av min karriär fick frågan ”Är du rolig?” av någon som ringde mig för att eventuellt boka mig. Och jag hörde mig själv säga ”Nej, men det finns roliga övningar med i föredraget”. Jag fick inte det uppdraget.

Var det då du bestämde dig för att bli rolig som föreläsare?

– Det satte igång en längtan. Ett mer avgörande tillfälle var när jag träffade psykologen Per Naroskin. Vi var med i samma direktsända radioprogram. Per hade då nyligen blivit omskriven som Sveriges roligaste psykolog. När vi lämnade studion berättade Per vilken nytta som föreläsare han hade haft av att gå en stand-up-kurs. Då bestämde jag mig för att en sån kurs skulle jag också gå.

Och det gjorde du?

– Ja, en veckolång kurs på Norra Brunn i Stockholm med erfarna Thomas Oredsson som lärare.

En vecka kurs – och sen var du rolig?

– Inte riktigt, men det fantastiska var att jag nu började bli nyfiken på när och var jag fick spontana skratt under mina föreläsningar. Jag började analysera, experimentera och testa. Det där som jag säger där i föredraget finns nåt roligt i för ibland får jag skratt. Hur kan jag säga det så att det blir ännu roligare och mer återkommande roligt. Jag började lära mig hur jag kunde vara rolig på mitt sätt – som ett av mina instrument som föreläsare.

Roliga föreläsare – har du några favoriter?

– Jag gillar föreläsare som är roliga och pratar om allvarliga och viktiga saker. Att både vara rolig och allvarlig skapar den där kontrasten som gör framförandet magiskt och trollbindande. Två scenpersonligheter som är fantastiskt roliga och samtidigt är oerhört seriösa är Sir Ken Robinsson och George Carlin.

Vad gör en rolig föreläsare rolig?

– Humor byggs med överraskning, kontrast och tajming. Du hör någon berätta något. Du tror du förstår vart personen är på väg och så plötsligt kommer något helt oväntat. Ju mer oväntat desto roligare. Humor bygger på kontraster. Och tajmningen, pausen mellan upplägget och den oväntade poängen.

Kontakta Tomas

Behöver du en rolig föreläsare som kan inspirera dig och dina kolleger att få mer arbetsglädje, feedbackglädje och teamglädje? Hör då av dig till Tomas Eriksson redan idag!

Kontakta Tomas