Skapa arbetsglädje på jobbet

Vill du skapa arbetsglädje i ditt jobb – på din arbetsplats? Som tur är finns det inte bara ett sätt att skapa arbetsglädje. Det finns hur många sätt som helst. Konsten är att hitta sätten som funkar för dig.

Vad som är arbetsglädje för dig kan vara något helt annat för mig. Men finns det inget allmängiltigt sätt som funkar för alla? Jo det gör det. Oavsett vem du är och vad du än jobbar med så kan du alltid skapa arbetsglädje genom att addera kärlek. Om du tycker kärlek är ett för stort ord att använda kan du mjukstarta med tycka om.

Skapa arbetsglädje – med tre kärlekar

Ju mer du tycker om eller känner kärlek till det du har framför dig under din arbetsdag desto mer arbetsglädje kommer du uppleva. Det finns tre huvudområden där du kan tillföra kärlek och på så sätt skapa mer arbetsglädje på jobbet.

Föredrag Arbetsglädje

1 – Mer kärlek till det du gör

Vi börjar med kärleken till det du gör. Dina arbetsuppgifter. Fråga dig själv: Av allt det jag gör i mitt arbete, vad är det som ger mig energi? Vad är det jag gillar att göra? Ju mer medveten du blir om vad, hur och när du gillar det du gör, desto lättare att komma på hur du kan öka kärleken till fler delar av ditt jobb.

Se Tomas Eriksson föreläsa och inspirera.

Kärlek är inte bara något som händer oss, kärlek är också något vi medvetet kan välja. Börja med att bli medveten om saker du gör på jobbet som du tar för givna men skulle sakna om du inte fick göra dem. Tillåt dig själv att tänka och prata mer kärleksfullt om ditt jobb. Välj ett mer uppskattande förhållningssätt till det du gör. Se om du kan öka din grad av nyfikenhet och upptäckarlust. Och att utföra det du gör med ännu större inlevelse och känsla. Du vet att du lyckats när du längtar efter att få göra dina arbetsuppgifter.

Men, dags för ett men – om det du gör idag går emot dina värderingar eller på något annat sätt skiljer sig för mycket från vem du är, ja då är det nog klokast att se dig om efter en ny sysselsättning. Och fram till dess att du hittar det där nya jobbet – testa att addera kärlek till det du redan har. En procent kärlek är oändligt många gånger mer är noll procent kärlek.

2 – Öka kärleken till andra

Den andra kärleken att öka när du önskar skapa arbetsglädje på jobbet är kärleken till andra, alla som du har runt omkring dig på jobbet. Kanske är det här den enklaste av de tre kärlekarna att få snurr på. Enkelt för att steget till hälften redan är taget.

Tänk efter, är det inte så att du under en arbetsvecka tänker många fler uppskattande tankar om andra på ditt jobb, tänker många fler än vad du säger? Nästa gång du kommer på dig själv med att tänka en uppskattande tanke till något du möter i ditt jobb – kan vara kollegan, kunden eller chefen – berätta då din uppskattning för hen. Det ökar både din och den andras glädje.

Tycker du att det känns påfluget eller utanför bekvämlighetszonen att utan vidare ge uppskattning kan du börja med att säga: Jag har en uppskattning till dig – är du intresserad av att höra? Prova att ge uppskattning till någon du inte brukar ge uppskattning till. Gör det redan idag. Lite mod är det enda som behövs. Utmana dig själv. När du gör det blir det dubbel utdelning. Uppskattning är ju lika roligt att ge som att få.

3 – Bygg ut kärleken till dig själv

Den tredje kärleken är den viktigaste. Utan den blir hela arbetsglädjebygget vingligt. Kärleken till dig själv. Kärleken till dig själv är extra viktig eftersom du står dig själv närmast, du är den som lyssnar på din inre dialog dag ut och dag in.

Vi människor kommunicerar med oss själva hela tiden. Och är det någon som kan vara riktigt elak mot dig – så är det du själv. Vem annars har lita stor kunskap om vad hen ska säga för att få dig ur balans? Vi vet själva bäst vad vi mår sämst av att få höra, att bli anklagade för eller utpekade som.

Att skaffa sig en sund relation till sin inre kritiker är ett jättebra sätt att öka kärleken till sig själv. Säg fler uppmuntrande och uppskattande saker till sig själv än vad din inre kritiker hinner mata dig med kritik. Och ge dig själv tillåtelse. Tillåtelse att göra fel, tillåtelse att både misslyckas och lyckas. Tillåtelse att vara mänsklig. Tillåtelse att känna arbetsglädje, tillåtelse att vara kärleksfull och tillåtelse att vara lycklig bara för att du är du. Bli ett steg snällare mot dig själv för varje dag som går från och med idag och du skapar arbetsglädje.

Till handling

Dags för handling. Det är inte genom att veta vad du borde göra som arbetsglädje skapas. Arbetsglädjen växer när du börjar tänka och göra annorlunda mot vad du brukar göra under din arbetsdag. Bli nyfiken, prova dig fram och du kommer hitta dina vägar att skapa arbetsglädje på jobbet!

Mer inspiration – boka Tomas till konferensen

Tomas Eriksson föreläser om arbetsglädje. Kontakta Tomas idag med din bokningsförfrågan.

Kontakta Tomas