Inga genvägar till arbetsglädje

Att trivas på jobbet och med kollegorna kräver tid – samtidigt som det är färskvara. En enkel långpromenad med en jobbig kollega kan lösa fler problem än tio prozac, anser organisationskonsulten Johan Stenlund.

Allt går snabbare och snabbare i vårt samhälle. Går det inte fort nog blir vi otåliga. Det fanns en tid då det tog tre veckor att få telefonen inkopplad. Nu blir vi otåliga och undrar om något är fel om den inte är inkopplad efter 10 minuter, om man nu har fast lina.

Johan Stenlund, organisationskonsult, Arbetsgladje.se

För att alltid vara tillgängliga har många av oss gått över till att vara mobil 24/7. Ska vi gå ner i vikt vill vi inte att det tar mer än tre sekunder om dagen, den tid det tar att stoppa i sig det nya ”smal-på-två-veckor-pillret”. ”Bli ditt bästa jag”, ”Bli mer effektiv”, ”Ny kost för rätt figur”, ”Kom i form på 30 minuter”. Boktitlarna väller över oss som alla talar om hur vi ska bli perfekta och lyckliga. Mitt i allt detta befinner jag mig själv arbetande med arbetsglädje, och känner att det är lätt att falla dit och bli en hurtigt snabbfixtipsare för ökad arbetsglädje.

Blåbärspaj

Finns det några snabbfixar för mer arbetsglädje? Tipsen och förhållningssätten är lika enkla som vår kända bantningsläkare Stefan Rösners bantningstips ”rör på dig mer och ät mindre”, ändå tar jag en bit av konferensgårdens hemlagade blåbärspaj trots att jag vet att den lägger sig runt midjan.

En chef ringer. Han är i desperat behov av att få lugn och ordning i en arbetsgrupp efter en omorganisation. Han vill att jag kommer och föreläser, han vill ha en snabbfix. Hade han ringt innan omorganisationen så hade en föreläsning om arbetsglädje och förändring troligen gjort skillnad. Personalen hade då varit mer beredd och varit bättre rustad med verktyg för att kunna hantera situationen.

Det är lite som med blåbärspajen. Att äta mindre och motionera mer kostar inte så mycket annat än tid och vilja och ger ork och bättre självkänsla på vägen. Jämför det med att åtgärda det hela i efterhand med operationer som är kostsamma och lämnar ärr i både kropp och själ. Ärr som kan vara svåra att bli av med. Kan det vara så, att det förebyggande förhållningssättet i slutändan inte kostat utan att vi istället går med vinst?

Att må bra på jobbet, hemma eller med vänner är ingen snabbfix. Det är en pågående process som är färskvara. Att ge uppskattning till sina kollegor är lika viktigt som att uppskatta sin fru eller man. Att någon gång om året resa bort från jobbet och satsa tid på relationen är lika viktigt på jobbet som hemma.

Glädjepiller

Glädjepiller i form av Prozac, Fontex och Cipramil knapras friskt i vårt land. 8% av befolkningen medicinerar årligen med glädjepiller, allt för ofta för att vi har relationsproblem på jobbet. Så visst finns det snabba fixar om man har det jobbigt på sin arbetsplats men oftast utan långvarigt resultat.

Undersökningar visar att en 40 minuters promenad är mer verkningsfullt än prozac vid lättare åkommor. Glädjepiller ger biverkningar som sömnlöshet, huvudvärk, nervositet, ångest, rastlöshet, minskad sexlust och erektionsproblem. Biverkningarna av en promenad är i stället ökad muskelmassa, ökad mängd endorfin och syre i kroppen, stärkt immunförsvar och man kan även råka ut för en och annan naturupplevelse.

Har jag det jobbigt med en kollega på jobbet eller någon nära anhörig och har att välja mellan att lida, ta prozac i fyra månader eller en 40-minuters-promenad där vi ger varandra tid att berätta hur vi känner oss och vad vi önskar av vår relation, så vet jag vad jag väljer.

Vi tar en promenad till mitt favoritcafé som har den mest underbara blåbärspaj man kan tänka sig.

 

Kommunal Ekonomi #5 2012
Krönikan är skriven av Johan Stenlund